Кимчи хорт хавдраар өвчлүүлж байна

Монголчууд архи, тамхи болон чанар муутай хүнснээс болж зүрх, элэгний өвчнөөр их өвддөг бол одоо бас нэг айхтар өвчинд нэрвэгдэх болжээ. Энэ нь мөн л хоол хүнстэй холбоотой байна. Энэ талаар доктор Ж.Амарсанаа сэтгэл сэрдхийм мэдээг өгөв. 2016 онд Монгол Улс ходоодны хорт хавдрын нас баралтаар дэлхийд тэргүүлжээ. Эрдэмтдийн тогтоосноор энэ нь дараах шалтгаантай юм:

1. Кимчи гэх мэт хэт даршилсан хоол ихээр хэрэглэх болсон.

2. Хеликобактертэй удаан явж, эмчилгээ хийлгэдэггүй.

3. Тамхи татдаг.

Эдгээрээс Монголын дэлгүүрүүдийн лангууг дүүргэх болсон кимчи зэрэг халуун орны даршилсан хоол хүнс ихээхэн нөлөөлж байгаа нь тодорхой болжээ. Олон улсын судалгаагаар кимчи ходоод гэдэсний хорт хавдартай ихээхэн холбоотой болох нь батлагдсан байна (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2766547/).

Өмнөд Солонгост явуулсан дээрх судалгаагаар кимчиний хэрэглээ ходоодны хорт хавдрын өвчлөлд ямар нөлөө үзүүлж буйг нягтлан шалгасан ажээ. Тус судалгаанд ходоодны хорт хавдартай 471 өвчтнөөс бүрдсэн нэг бүлэг хүмүүс, мөн 471 хүн бүхий өөр нэг хяналтын бүлгийг хооронд нь харьцуулжээ. Ингэхдээ тэдгээр бүлэг хүмүүс чухам ямар хоол хүнс, хэдий хэмжээгээр хэрэглэснийг нь тогтоосон байна. Энэ судалгааны үр дүнд, судлаачид ходоодны хорт хавдартай өвчтнүүдийн хувьд кимчи, шар буурцагны бүтээгдэхүүний өндөр хэрэглээ ходоодны хорт хавдарын эрсдэлтэй холбоотой буйг олж тогтоожээ.

16 сэтгэгдэлтэй

  1. ter shar buurtsag chn ugasa delhiin niited 100-s 5-10% ni l original tarialalttai bdag gsn american baychuud heregledeg yum genelee busad uldsen huwi ni tsewer 100% himiin bordoogoor taridag gj sudalgaa bsan shuu kimchii bol muu urd zugiin bolon budaanii heden buusnuud idej uhetsgeej bhdaa taarsan nogoo

    Хариулах
  2. Транс тосоор хийж буй боов боорцог,химийн хортой шар, хех саваар зееж буй суу тараг, жимс ногоо, ивомекээр тарьсан малын мах, технологи зерчин уйлдвэрлэж буй хиам , хеестэй хулхи ундаанууд монголчуудыг еерсдийг нь зиаруулж байна даа. Бусдаас ее эрэхээр … еерсдийн уйлдэлээ зогсоож нуглээ наманчилмаар

    Хариулах
  3. Сүүлийн үед монгол мах маань нэг сонин болоод байгаа шүү.Малын өвчин ч их гарах боллоо.Урдаас ч их вакцин авах боллоо.Энэ өвчнөөс болж мөн ч их тариа тариа тарьж бна даа.Анхаарал татсан асуудал !!!!!!.

    Хариулах
  4. Шар буурцаг гэж балайр шуудайтай гурил шиг юумыг зуураад яг мах шиг өнгөтэй болчихож байгаа юум.сүүлийн үед хиам сосисоконд маш ихээр холих болсон.МХяналтийн авгай нар жижиг газрууд баартай л их оролдох юумдаа.Гэтэл цаана чинь тахал

    Хариулах
  5. Кимчи манайханд тохирохгүй бхо халуун орны хүмүүс халуун ногоо нь зохидог гсн манайд бол мах нь л зүгээр тохируулж идэж бвал. Өдөрт 1 удаа мах өөхөө идэхэд сайн гсн

    Хариулах

Сэтгэгдэл оруулах

Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд updown.mn хариуцлага хүлээхгүй болно.
ХХЗХ-ны журмын дагуу зvй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул ТА сэтгэгдэл бичихдээ хууль зvйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.