Халуун цай хорт хавдар үүсгэдэг

Олон улсын шинжлэх ухааны группээс халуун цай хэрэглэх нь хоол боловсруулах замын хорт хавдар үүсэх, хүндрэх эрсдэл нэмэгдүүлдэг болохыг тогтоожээ.

Эрдэмтэд 40-75 насны 50 мянга гаруй хүний хоолны зуршлыг дунджаар 10 жил ажиглажээ. Энэ хугацаанд 317 оролцогч хоол боловсруулах замын хорт хавдартай болсон байна.

Эрдэмтэд өдөр бүр 60°C-аас дээш температуртай 700 мл-ээс их хэмжээний цай, шингэн хэрэглэх нь энэ өвчлөлийн эрсдэлийг 90 хувиар нэмэгдүүлдэг гэсэн байна. Тиймэс хорт хавдраас зайлсхийе гэвэл халуун ундаагаа хөргөж байгаад уухыг зөвлөжээ.

Эх сурвалж: www.eurekalert.org

 

4 thoughts on “Халуун цай хорт хавдар үүсгэдэг

  1. Нэргүй 2019-03-23 03:19 at 03:19

    Bi xaluun xool tsaigaa xorgoj bgaad idej uudag.

    Хариулах
  2. haluun tsai 2019-03-23 09:23 at 09:23

    saihan haluun tsai uuya baiz

    Хариулах
  3. zochin 2019-03-23 09:36 at 09:36

    shingenii khemjee bas khamaatai um yy,khaluun um uuh muu gej bol medne

    Хариулах
  4. зочин 2019-03-23 09:39 at 09:39

    сайхан шаах юмаа

    Хариулах

haluun tsai-д хариу үлдээнэ үү Хариултыг цуцлах

Таны имэйл хаягийг нийтлэхгүй. Шаардлагатай талбаруудыг * гэж тэмдэглэсэн