Витамин нь физиологийн янз бүрийн үйл ажиллагаанд бие махбодид шаардлагатай чухал тэжээл юм. Тэнцвэртэй хооллолтоор дамжуулан витамин авахыг зөвлөдөг ч нэмэлтээр авах шаардлага үүсдэг. Тиймээс эмчийн хяналтад нэмэлтээд уухыг зөвлөдөг 5 витаминыг танилцуулъя.
Витамин D: Кальци, фосфорыг шингээж, ясны эрүүл мэндийг дэмжинэ.
В12 витамин: Энэ витамин нь цусны улаан эс үүсэх, мэдрэлийн үйл ажиллагаанд зайлшгүй шаардлагатай. B12 ихэвчлэн амьтны гаралтай хоол хүнсэнд агуулагддаг тул хатуу цагаан хоолтон эсвэл веган хоолны дэглэм баримталдаг хүмүүс баяжуулсан хоол хүнсээр дамжуулан хангалттай хэмжээний хэрэглээг хангах шаардлагатай болдог.
Фолийн хүчил (фолат): ДНХ-ийн нийлэгжилт, эсийн хуваагдалд чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Жирэмсэн эмэгтэйчүүд эсвэл жирэмслэхээр төлөвлөж буй хүмүүст ихэвчлэн хөгжиж буй ургийн мэдрэлийн хоолойн гажиг үүсэхээс сэргийлж фолийн хүчлийн бэлдмэл хэрэглэхийг зөвлөдөг.
Төмөр: Төмөр нь цусан дахь хүчилтөрөгчийг тээвэрлэдэг гемоглобины үйлдвэрлэлд зайлшгүй шаардлагатай. Төмрийн дутагдлын цус багадалттай хүмүүс эсвэл сарын тэмдгийн цус алдалт ихтэй эмэгтэйчүүдэд төмрийн хэрэглээгээ нэмэгдүүлэх хэрэгтэй.
Витамин С: Энэ нь дархлааны үйл ажиллагаа, коллагены нийлэгжилт, төмрийн шингээлтийг дэмждэг антиоксидант юм. C витамин ихэвчлэн жимс, хүнсний ногооны хувьд элбэг байдаг ч зарим хүмүүс хоол тэжээлийн дутагдалтай эсвэл хэрэгцээ ихэссэн тохиолдолд нэмэлт тэжээл авах хэрэгтэй.
Омега-3 тосны хүчлүүд: Хэдийгээр амин дэм биш ч омега-3 тосны хүчил (EPA, DHA) нь тархины эрүүл мэнд, зүрхний эрүүл мэнд, үрэвслийг зохицуулахад чухал үүрэгтэй. Тэдгээр нь ихэвчлэн өөх тослог загаснд агуулагддаг боловч загас хэрэглэдэггүй хүмүүст загасны тос эсвэл замаг дээр суурилсан нэмэлт тэжээлээр дамжуулан авч болно.
Ямар нэгэн нэмэлт тэжээлийн горимыг эхлүүлэхийн өмнө эрүүл мэндийн мэргэжилтэн эсвэл бүртгэлтэй хоол тэжээлийн мэргэжилтэнтэй зөвлөлдөж, таны хэрэгцээг тодорхойлж, таны эрүүл мэндэд нийцэж байгаа эсэхийг шалгаарай.