1. Сармис
Сармис нь элэгний хоргүйжүүлэх ферментүүдийг идэвхижүүлдэг. Мөн сармисанд элэг цэвэрлэх үйлчилгээтэй бодис аллицин болон эрдэс бодис селен агуулагддаг.
2. Жүрж
Жүрж нь С аминдэм болон исэлдэлтийн эсрэг бодисуудаар баялаг бөгөөд элэгний хоргүйжүүлэх чадварыг нэмэгдүүлж өгдөг.
3. Лууван, хүрэн манжин
Лууван болон хүрэн манжин нь ургамлын флавонойд, бетакаротины агууламж өндөртэй. Шар лууван, хүрэн манжин хэрэглэснээр элэгний үйл ажиллагааг дэмжиж өгдөг байна.
4. Ногоон цай
Ногоон цайнд элэгний үйл ажиллагааг дэмждэг катехин хэмээх исэлдэлтийн эсрэг бодис их агуулагддаг.
5. Ногоон өнгөтэй навчит ногоо
Бууцай, шанцай гэх мэт ногоон өнгөтэй ногоо нь хүнд металл, химийн бодис, фестицид болон бусад хорт бодисуудыг саармагжуулж элэгний хамгаалах чадварыг дэмжиж өгдөг.
6. Авокадо
Шимт бодисоор баялаг энэ жимс нь элэгний хортой бодисуудыг хоргүйжүүлэхэд зайлшгүй шаардлагатай глютатион хэмээх бодисын үүсэлтэнд чухал нөлөөтэй.
7. Алим
Алиманд агуулагдах пектин нь хоол боловсруулах замаас хорт бодисуудыг гадагшлуулдаг. Ингэснээр элэгний хоргүйжүүлэх үйл ажиллагааг хөнгөвчилж, дэмжиж өгдөг байна.
8. Тоонолжин цэцэгт ургамал
Брокколи, бөөрөнхий байцаа, хүрэн байцаа гэх мэт ногоо нь глюкозинол хэмээх бодисын маш сайн эх үүсвэр болдог. Энэхүү бодис нь бие махбодоос хавдар үүсгэгч шинж чанартай хорт бодисуудыг зайлуулснаар хавдрын эрсдэлийг бууруулдаг.
9. Нимбэг
Нимбэг нь С аминдэмээр баялаг бөгөөд бие махбодын хоргүйжих процессыг дэмждэг. Өглөө нэг аяга нимбэгний шинэ шүүс уух нь элгийг сэргээж өгдөг байна.
10. Турмерик
Халуун ногоо байдлаар хэрэглэгддэг ч турмерик нь өөх тосны шингэцийг сайжруулж цөсний боловсролтыг дэмжиж өгдөг. Мөн энэхүү ургамал нь элгийг хоргүйжүүлдэг байгалийн бүтээгдэхүүн юм.
11. Хушга
Хушга нь элэгний хоргүйжүүлэх үйл ажиллагааг дэмждэг глютатион болон омега 3 тосны хүчлийг агуулдаг.