Эрүүл мэндийн яамнаас коронавируст халдварын үед мах боловсруулах үйлдвэрлэл, худалдаа эрхлэгчдэд өгөх зөвлөгөөг боловсруулсныг хүргэж байна.
Аж ахуйн нэгжид:
- Биеийн халуун үзэх
- Ам, нүүрний хаалт зүүх
- Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
- Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
- Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах
- Агааржуулагч ажиллуулах, агаар сэлгэлт тогтмол хийх
- Махны мод, тавцан, хутга, хөрөө, махны машин зэргийг хэрэглэх бүртээ зориулалтын шингэнээр угааж цэвэрлэх
- Бохирдсон хормогч, ханцуйвчийг зориулалтын шингэнээр тогтмол угааж цэвэрлэх
- Сандал, хөргөгч, хаалганы бариул, хана, шал зэрэг хатуу гадаргууг 1л усанд 25мл белизна хийсэн уусмалаар өдөрт 2-оос доошгүй удаа халдваргүйжүүлэх
- Сард 1 удаа мэргэжлийн байгууллагаар халдваргүйжүүлэлт хийлгэх
- Халдвар судлагч, хүнсний технологич, эрүүл ахуйчийн бүрэлдэхүүнтэй багийг урьдчилан томилон, халдвар эсэргүүцэх төлөвлөгөөтэй байх
- Халдвар хамгааллын хяналт тавих хүн ажиллуулах
- Хог хаягдлыг ил задгай хаяхгүй байх
- Коронавируст халдвараас урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг ил тод байршуулах
- Халуурах, ханиах, цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119, 80086829 дугаарт хандах
Мах бэлтгэгч, худалдагч нарт:
- Ам, нүүрний хаалт зүүх
- Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
- Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
- Гараа сайтар савандаж угаах
- Нойтон сальфетка, спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчтэй байх
- Махны мод, хутга, ирлэгч зэргийг бусадтай сольж хэрэглэхгүй байх
- Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
- Бохир гараар ам, хамар, нүүрэндээ хүрэхгүй байх
- Ажлын хувцсаа тогтмол угааж, цэвэрлэх, хоорондоо солихгүй байх
- Ус,ундаа ам дамжуулан хэрэглэхгүй байх
- Ковид-19-ийн талаарх мэдээлэлтэй байх
Үйлчлүүлэгчдэд :
- Амны хаалт зүүх
- Маханд гар хүрэхгүй байх
- Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
- Тахиа, загасны махыг угааж хэрэглэх
- Далайн гаралтай бүтээгдэхүүн аль болох хэрэглэхгүй байх
- Сав,баглаа, боодлыг чийгтэй алчуур, нойтон сальфетикаар арчих
- Түүхий болон боловсруулсан бүтээгдэхүүнийг тус тусад нь байлгах
Эх сурвалж: ЭМЯ