Бүдүүн гэдсэнд өтгөн удаан хадгалдах нь биед хорт бодис үүсэх сөрөг нөлөөтэй, үүнээс толгой, дүйрэх, нойр хүрэх, нүүр улайх өөрчлөлтүүд үүсдэг. Иймээс хар талх өтгөнийг хөөх, энерги хуримтлуулах, бүдүүн гэдсэнд дулаан үүсгэж, нянгийн үржлийг зогсоох зэрэг эмчилгээний ач холбогдолтой.
Хар тарианы гурил нь цардуул бага, хэвэг ихтэй байдаг. Хэвэг ходоодонд боловсрохгүй нарийн гэдсэнд очоод задралд орохдоо дулаан ялгаруулдаг. Тэр дулаан нь гэдэсний нянгийн үржлийг саатуулдаг. Мөн бие махбодид дотоод инергийг хуримтлуулж улмаар дархлаа идэвждэг. Мөн бүдүүн гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг ихэсгэж, өтгөнийг гаргадаг.