Мэргэжилтнүүд кетчуп, улаан лоолийн шүүс, улаан лоолийн оо зэрэг чанасан улаан лоолийн бүтээгдэхүүн идэхийг зөвлөж байна.
Учир нь эдгээр нь ликопин агуулдаг тул хүний эсийн генийн материалыг гэмтээж, улмаар хорт хавдрын хөгжилд хувь нэмэр оруулдаг хүчилтөрөгчийн радикал хэмжээг бууруулдаг байна.
Мөн шилэн баялаг буурцгийг идэх нь гэдэсний хорт хавдар тусах эрсдлийг бууруулдаг гэнэ.
Түүнчлэн их хэмжээний эслэг агуулдаг бүтээгдэхүүн хоол хүнсэндээ хэрэглэдэг эмэгтэйчүүдэд хөхний хорт хавдар тусах магадлал 20% бага байдаг ажээ.
Шинжлэх ухааны судалгаагаар кофе нь элэгний хорт хавдар үүсэх эрсдлийг бууруулдаг болохыг баталжээ. Түүнчлэн, онкологи өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхийн тулд илүү их самар идэх нь зүйтэй юм.
Жишээлбэл, хушга нь бие махбодьд urolitins болж хувирдаг pedunculagine агуулдаг байна. Эдгээр нэгдлүүд нь эстрогений рецепттэй холбогдож, хөхний хорт хавдар үүсэхээс сэргийлдэг байх нь.
Мэргэжилтнүүд мөн “Омега-3” тосны хүчил агуулсан загасны тосыг хоолны дэглэмд оруулахыг зөвлөж байна. Эдгээр нь өнгөт булчирхайн хорт хавдар, түрүү булчирхайн хорт хавдрын эрсдлийг бууруулахад тусалдаг байна.