Нохойн хошуу нь маш их хэмжээний витамин С агуулдаг бөгөөд энэ нь дархлааны системийг бэхжүүлж, хүндрэлийг даван туулахад тусалдаг. Нимбэгнээс 10 дахин их витамин С агуулдаг.
Гэхдээ хамгийн их ашиг тусыг авахын тулд эдгээр ундааг зөв бэлтгэх хэрэгтэй. Витаминыг хэвээр хадгалахын тулд нохойн хошууны хандыг хэрхэн бэлтгэх талаар танд зөвлөе.
ВИТАМИНЫГ ХАДГАЛАХЫН тулд НОХОЙН ХОШУУГ ХЭРХЭН НАЙРУУЛАХ ВЭ
Олон хүмүүс нохойн хошууг халуунаа хадгалдаг саванд хийж хандалдаг. Тийм ээ, энэ нь тохиромжтой, хялбар юм. Ихэвчлэн тэд үүнийг хийдэг: хуурай жимсийг халуун саванд хийж, буцалсан халуун ус хийгээд шөнийн турш дэвтээж хонуулдаг. Өглөө нь исгэлэн амттай хар улаан өнгийн бэлдмэл болсон байна. Гэхдээ энэ арга нь хэр оновчтой, ашиг тустай вэ?
Үнэн хэрэгтээ өндөр температурт удаан хугацаагаар байх үед витамин С исэлддэг. Тиймээс өглөө нь нохойн хошуунд агуулагдах витамины 15-20% -иас ихгүй хувь нь үлддэг. Амт нь сайхан хэдий ч маш бага ашиг тустай болсон байдаг.
Илүү сайн арга бий – хатаасан нохойн хошууны ханд бэлтгэх. Мөн энэ нь маш энгийн. Та зүгээр л буцалгаад, устай саванд 15-20 минут байлгах хэрэгтэй. Дараа нь уусмалыг шүүж, 3-4 цагийн дотор ууна. Ийм боловсруулалт хийснээр нохойн хошууны ундаа нь витамин С-ийн 80 хувийг хадгалдаг. Дархлааны ашиг тус нь илүү мэдэгдэхүйц байх болно.
Ундааг бэлтгэхийн өмнө нохойн хошууг буталж болно. Үүнийг хийх хамгийн хялбар арга бол кофе бутлуурын тусламжтайгаар хийж болно. Та алчуурт нохойн хошууг ороож, механикаар буталж болно. Хамгийн гол нь жимс нь бүрэн хуурай байх хэрэгтэй.
Хатаасан нохойн хошууг худалдаж авахдаа жимсний өнгөнд анхаарлаа хандуулах хэрэгтэй. Хэрэв тэд хэтэрхий бараан өнгөтэй бол хэт хуурай байх магадлалтай. Ийм бүтээгдэхүүний ашиг тус нь мэдэгдэхүйц бага байх болно. Жимс нь тод улаан, бага зэрэг үрчлээстэй байх ёстой. Энэ төрөл нь зөөлөн хатсан шинж тэмдэг бөгөөд нохойн хошуунд их хэмжээний биологийн идэвхт бодис агуулагддаг.
Анхаарах зүйл: Нохойн хошууны ундааг тогтмол ууж эхлэхээсээ өмнө эмчтэйгээ зөвлөлдөх нь дээр. Зарим хүмүүс декоциний ч гэсэн эсрэг заалттай байдаг.