Сүүн бүтээгдэхүүний ашиг тусын талаар хүн бүхэн мэддэг. Хэрэв үүнд ороогүй бол тэнцвэртэй хооллолтыг дуудах боломжгүй юм. Супермаркетуудын тавиурууд нь янз бүрийн компаниудын үйлдвэрлэсэн эдгээр бүтээгдэхүүнээр дүүрэн байдаг. Шаардлагатай бүтээгдэхүүний үнэ цэнэ, амт чанар нь үйлдвэрлэгчээс ихээхэн хамаардаг. Ийм учраас хувь хүний брэнд барааг илүүд үздэг. Сүү боловсруулах бизнесээ нээх хүсэлтэй хүн өөрийгөө сайн үйлдвэрлэгч болох боломжтой байх хэрэгтэй.
Сүүний бизнесийн боломж
Өнөөдөр бид сүүний бизнесийг хөгжүүлэх зам хоёр шалтгааны улмаас нээлттэй байна гэж хэлж болно. Нэгдүгээрт, гэрийн тэжээвэр амьтан тариалж, хадгалдаг хүмүүс ердийн зах зээлтэй байдаггүй. Хоёрдугаарт, сүүн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэхэд шаардлагатай хатаасан сүүний нөөц шавхагдаж байна. Үүнээс гадна олон дэлгүүрүүдэд нийлүүлдэг сүүн бүтээгдэхүүний зарим нь эрэлт хэрэгцээтэй байдаггүй.
Бизнес төлөвлөгөө
Эхлэгч бизнес эрхлэгчид бүх жижиг нарийн ширийн зүйлийг бодож, жинлэж, зардлыг тооцох хэрэгтэй. Урьдчилан таамаглаагүй зардал, алдаа дутагдлыг анхаарч үзээрэй. Эхлээд та эхний ээлжийн төлөвлөгөө гаргах хэрэгтэй. Хэрэгжүүлсний дараа цаашдын хэтийн төлөвийн талаар бодох боломжтой болно.
Юуны өмнө та ямар бүтээгдэхүүнийг төрөлжсөн зүйлд оруулж болохыг шийдэх хэрэгтэй. Хамгийн алдартай нь: kefir, исгэсэн шатаасан сүү, пастержуулсан сүү, зуслангийн бяслаг, цөцгий зэргээс эхлэх нь дээр. Үүний дараа энэ жагсаалтыг өргөжүүлэх боломжтой. Жишээлбэл, хүүхдүүдэд зориулсан тараг, чихэрлэг жимсний бяслаг, цөцгийн тос, цөцгий, тараг, тэр ч байтугай зайрмаг зэргийг үйлдвэрлэлд нэмж оруулаарай.
Бид тасралтгүй хамтран ажиллах сүү нийлүүлэгчдийг хайж олох, тэдэнтэй гэрээ байгуулах хэрэгтэй. Мал аж ахуй эрхэлдэг тариаланчид, эсвэл тариаланчидтай харьцахад таатай байх болно.
Дараагийн чухал алхам бол төрөлжсөн модульчлагдсан мини үйлдвэр байгуулах эсвэл эзэмших явдал юм. Энэ нь хангалттай хэмжээний байртай байх ёстой бөгөөд тус бүрдээ сүүг хүлээн авч, сүүгээ хөргөж, цааш нь боловсруулж, төлөвлөсөн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэдэг болно. Сайн мини үйлдвэр нь ихэвчлэн тодорхой саванд сүү асгах төхөөрөмжөөр тоноглогдсон байдаг бөгөөд энэ нь хангалттай тооны сав, шаардлагатай тоног төхөөрөмж, хадгалах тасалгаатай байх ёстой. Ийм байрыг бэлэн худалдан авах боломжтой.
Хэрэв сүү боловсруулах үйлдвэр нь өөрөө баригдсан бол тоног төхөөрөмж худалдан авахад анхаарах хэрэгтэй. Энэ асуудалд зөв хандах хэрэгтэй. Та ямар нэгэн зүйлийг худалдаж авахаасаа өмнө хаана, ямар төхөөрөмж худалдан авахаа тодорхой тодорхойлох боломжтой болохын тулд шаардлагатай хэмжээний мэдээллийг цуглуулах хэрэгтэй.
Зардал
Эдийн засгийн санхүүгийн тал нь төлөвлөгөөний бүх цэгүүдтэй нягт нямбай тооцоог хамардаг. Хэрэв та эдгээр ажлуудыг өөрөө даван туулах гэдэгт эргэлзэж байвал мэргэшсэн санхүүчтэй холбоо барьсан нь дээр. Эцсийн эцэст та ашигт ажиллагааны үнэлгээг зөв дүн шинжилгээ хийх, төслийн буцаан төлөх хугацаа, цэвэр ашгийн хэмжээ, болзошгүй алдагдлыг харгалзан үзэх шаардлагатай. Шаардлагагүй эрсдэлээс зайлсхийхийн тулд туршлагатай санхүүч та хичнээн их итгэж болохыг урьдчилан тооцоолоход тусална.
Санхүүгийн төлөвлөгөөний чухал цэгүүд:
- орлого, зарлагын тооцоо;
- ашиг, алдагдлын урьдчилсан мэдээ;
- үнэгүй бэлэн мөнгө;
- татвар төлөх;
- хөрөнгө оруулалт;
- эхний болон эцсийн үлдэгдэл.
Бүртгэл
Эрх баригчдын хамгийн сүүлийн шийдвэрийн ачаар шинээр эхэлж буй бизнес эрхлэгчид төрийн үр өгөөжийг хүртэж байна. Тэд бүс нутгийн томоохон татвараас чөлөөлөгдсөн, татварын улирлын хойшлуулалтыг авах боломжтой бөгөөд төсвийн татаас авах эрхтэй. Сүү боловсруулах эхний шатанд хувийн бизнесийг баримтжуулах хангалттай байх болно.
Шинэхэн бизнес эрхлэгчдэд шаардлагатай бичиг баримтууд:
- худалдаа хийх зөвшөөрөл;
- Улсын мал эмнэлгийн лабораторийн гаргасан шалгалтын дүнгийн баримт, дүүргийн мал эмнэлгийн газраас гаргасан №2 гэрчилгээ;
- бараа тээвэрлэх зөвшөөрөл;
- жижиглэнгийн дэлгүүрт бүтээгдэхүүн борлуулах тухай баримт;
- чанарын сүүн бүтээгдэхүүний гэрчилгээ.
Модульчлагдсан Mini-Enterprise
Бэлэн модулийн үйлдвэр худалдаж авах нь бизнес эрхлэгчийг шаардлагагүй бэрхшээлээс чөлөөлдөг. Тоног төхөөрөмж худалдан авах, суурилуулах ажилд оролцох шаардлагагүй болсон. Худалдан авахдаа бүтээгдэхүүнтэй ажиллах талаар сайтар бодож төлөвлөсөн бизнес төлөвлөгөө гарна.
Мини цех бол шинэлэг систем бөгөөд тоног төхөөрөмж нь нэг технологийн схемийн дагуу ажилладаг. Ийм үйлдвэр нь зөвхөн сүүний бүтцийг өөрчлөх зорилгогүй юм. Мини үйлдвэрт сүүн бүтээгдэхүүнийг боловсруулах ажлыг автоматжуулсан аргаар, тодорхой дарааллаар гүйцэтгэдэг. Тоног төхөөрөмжөөс хамааран зайрмаг, сүүний нунтаг болон түүнээс гаралтай бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрт үйлдвэрлэж болно.
Үйлдвэрийн байр нь агуулах, лаборатори, ахуйн нэгж гэсэн гурван үндсэн модультай. Жижиг үйлдвэр нь байнга худалдаж авдаг бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэх боломжтой: kefir, пастержуулсан сүү, тараг, цөцгий, зуслангийн бяслаг, исгэсэн шатаасан сүү. Бүтээгдэхүүн хадгалахад хөргөгч байдаг.
Туршлагатай үйлдвэрлэгчдийн үзэж байгаагаар модульчлагдсан үйлдвэр нь хоёр жилийн хугацаанд өөрөө төлдөг. Энэ хугацаа харьцангуй богино тул сүү боловсруулах бизнес утга учиртай болно.
Зарим зөвлөмжүүд
Сүүн бүтээгдэхүүнийг борлуулахад ургамлын байршил чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Хүн ам шигүү суурьшсан газруудад ойрхон байрласан нь дээр.
Техникийн стандарт, тогтоосон шаардлагыг үргэлж дагаж мөрдөх. Энэ нь бүтээгдэхүүний сав, баглаа боодлын материалд хамаарна. Харилцаа холбоо, агааржуулалтын системийг нарийн зохицуулах ёстой.
Олон бизнес эрхлэгчид томоохон дэлгүүр, супермаркетуудтай гэрээ байгуулахыг хичээдэг. Хүмүүс томоохон худалдааны газруудаар зочилж, бараа бүтээгдэхүүнийг нэг дор худалдаж авдаг тул ийм зах зээл найдвартай байдаг. Өөрийнхөө жижиглэн худалдааны сүлжээг зохион байгуулах нь таашаал хэтэрхий үнэтэй, бас асуудалтай байдаг.
Та ажилчдынхаа талаар бодох хэрэгтэй. Сүү боловсруулах мини цехэд ээлж бүрт хэд хэдэн ажилчин, нэг мастер, технологич, лабораторийн туслах ажилд авах шаардлагатай болно. Мэргэшсэн бус ажилчин ч гэсэн тоног төхөөрөмжийг хэрхэн ажиллуулж сурах боломжтой болно, яагаад гэвэл энэ нь маш энгийн байдлаар зохион байгуулагддаг. Мөнгө хэмнэхийн тулд бараа зарах, тээвэрлэх талаархи асуултуудыг өөрсдөө шийдэх хэрэгтэй.
Зар сурталчилгаа, ялангуяа эхний ээлжинд хэмнэх шаардлагагүй. Энэ асуудалд зөв хандах хандлага нь өөрийгөө бий болгож, зах зээлд найдвартай байр сууриа олж авахад тань туслах болно.
Үйлдвэрлэлийн технологи
Сүү боловсруулах процессыг технологийн үе шатуудын дагуу явуулдаг. Юуны өмнө, батлагдсан түүхий эд материалын чанар, тэдгээрийн биологийн найрлагад үнэлгээ хийдэг.
Тусгай насосны тусламжтайгаар сүүг шүүлтүүрт шахаж, дараа нь сүүний хоолойгоор дамжуулж дулаан солилцуур руу оруулна. Шүүлтүүр хийсний дараа энэ нь сүүний хүлээн авагч дотор байна.
Цөцгий тосыг салгахын тулд сүүг хэвийн хэмжээст хэсэгт салгана.
Дараагийн алхам бол ариутгах, исгэх явдал юм. Эдгээр процессын үр дүнд цөцгий үүсдэг.
Тоног төхөөрөмжийн төрөл
Мини дэлгүүрийн хоёр төрөл байдаг: стандарт ба бүх нийтийн
Бүх нийтийн. Энэ нь цэвэршүүлсэн сүүний нунтаг, хатуу бяслаг, кымыз, фета бяслаг үйлдвэрлэдэг. Ийм үйлдвэр нь бараа бүтээгдэхүүний хүрээг өргөжүүлэх гэж байгаа бизнес эрхлэгчдэд тохиромжтой. Тоног төхөөрөмж нь сүү боловсруулах замаар амттан, хоолны бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэх боломжийг олгодог. Жишээлбэл, бүрхүүлтэй аарц, бифидобактерийн ундаа, дүүргэгчтэй ааруул. Тэд янз бүрийн гарааны соёлыг нэмж, технологийн процессын янз бүрийн мөчлөгийг ашиглан олж авдаг.
Стандарт. Семинарууд нь тодорхой зориулалттай тоног төхөөрөмжтэй байдаг
Сүү боловсруулах чиглэлээр жижиг бизнес эрхлэхэд чиглэсэн системчилсэн хандлага
Нийтлэлийн зохиогч: Колакс-М, ЗАО
Өнгөрсөн зууны 90-ээд оны эхээр Оросын сүүний салбар нь бүх асуудлыг РСФСР-аас өвлөж авсан бөгөөд тэр даруй системийн хүчтэй хямралын дунд оров. Зах зээлийн эдийн засгийн харилцаанд ихээхэн хувийг эзэлдэг засаг захиргааны-командлалын эдийн засаг (“хүний нүүртэй хөгжсөн социализм”) нь нийгэм, улс төрийн цоо шинэ хэлбэр рүү огцом шилжсэнтэй холбоотой юм. Үүнд: “хөгжингүй капитализм”, зах зээлийн эдийн засгийн харилцаа, үйлдвэрлэлийн хэрэгсэл, хэрэгслийн хувийн өмчлөлийн хууль ёсны эрх.
Энэ нь сүүний үйлдвэрлэлийн хувьд өвчингүй байсангүй: 1991 оноос хойш сүүний үйлдвэрлэлийн хэмжээ огцом буурч, үүнээс уламжлалт сүүн бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл эхэлжээ. Үнэндээ сүүний аж үйлдвэрийн үндэс суурь болох түүхий эдийн суурь нь сүйрчээ: сүүний үйлдвэрлэл 55.7 сая тонноос (1990) 32.3 сая тонноор (2000) буурч, ж.нь. 1.7 удаа. Сүү, сүүн бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлийн бууралт буурсан үзүүлэлт нь хамгийн эмгэнэлтэй байгаа нь: бүх сүү – 20.8-аас 6.2 сая тонн (3.3 дахин), малын тос – 833-аас 269 мянган тонн (3) , 1 удаа), өөх тос бяслаг – 458-аас 221 мянган тонн (2.1 дахин).
Үүний зэрэгцээ, сүүний үйлдвэрлэлийн тогтолцооны бүтэц нь олон жилийн туршид өөрчлөгдсөн нь маш чухал юм: хэрэв 1990 онд хөдөө аж ахуйн аж ахуйн нэгжүүд (улсын болон фермерийн аж ахуй) 42.4 сая тонн сүү (ойролцоогоор 76%) эзэлж байсан бол хувьцаат охин компаниас өрхүүд (LPH) 24%, дараа нь 2000 онд эдгээр хувь хэмжээ эрс өөрчлөгдсөн байна – 47% ба 51%. 2000 онд сүү үйлдвэрлэгч “шинэ анги” – фермерүүд 2% орчим байжээ!
Дараагийн арван жилд (2000-2009) улс орны эдийн засагт валютын асар их хөрөнгө орж ирсэнтэй холбоотойгоор “тарган жилүүд” гэж нэрлэсэн боловч харамсалтай нь сүүний салбарыг хөгжүүлэхэд дорвитой ахиц гарсангүй. Сүүний үйлдвэрлэл хамгийн бага түвшинд “тогтворжсон” – ойролцоогоор 32 сая тонн, үүнд: хөдөө аж ахуйн аж ахуйн нэгжүүд 14.5 сая тонн (45%), хувийн өрхийн аж ахуйгаас 16 сая тонн (50%) , фермерийн аж ахуйгаас 1.5 сая тонн (5%). Энэ нь сүүн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэхэд шаардлагатай өсөлтийг тоолохыг зөвшөөрдөггүй бөгөөд тэдгээрийн хэрэгцээг хангаж буй байдлыг импортын зардлаар шийдэх ёстой юм. Тийм ч учраас 2010 оны 2-р сард батлагдсан “Оросын хүнсний аюулгүй байдлын тухай доктрина” -гийн нэг гол ажил бол импортыг орлох явдал бөгөөд төрөөс түүний хэрэгжилтийг хангахад их хэмжээний санхүүгийн эх үүсвэр хуваарилахаар төлөвлөж байгаа юм. ОХУ-ын Хөдөө аж ахуйн яамны хэд хэдэн зааврын баримт бичиг нь үүнд чиглэсэн, ялангуяа 2009-2012 онд сүүний чиглэлийн үхэр үржлийг хөгжүүлэх зорилтот хөтөлбөрт хамрагдсан болно.
Ийнхүү сүүний үйлдвэрлэлийг бодитоор нэмэгдүүлэх, түүнийг өндөр чанарын сүүн бүтээгдэхүүн болгон боловсруулах нь төрийн тэргүүний зорилт юм: Эрүүл мэндийн яамнаас санал болгосон сүүний хэрэглээг (нэг хүнд жилд 400 кг / жил), ОХУ-ын сүүн бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл 56 сая орчим тонн үйлдвэрлэж, боловсруулах шаардлагатай байна. Гэхдээ эдгээр бүтээгдэхүүнийг экспортлох бизнесийн даалгавар байсаар байна. Мэдээжийн хэрэг, энэ асуудлыг шийдэх аргыг хэд хэдэн аргаар өгч болно. Үүний нэг нь үндэсний үүднээс авч үзвэл хамгийн үр дүнтэй нь өдөр бүр дор хаяж 100-200 тонн сүү боловсруулах хүчин чадалтай том хэмжээний сүү боловсруулах үйлдвэр барих явдал юм (хөгжингүй орнуудын хувьд эдгээр үйлдвэрүүдийг 800 хүртэл боловсруулах үйлдвэр байгуулах олон жилийн туршлагаас харьцангуй бага гэж үзэж болно. Өдөрт -1000 тонн сүү). Гэсэн хэдий ч өнөөгийн Орос улсад энэ арга нь маш их бэрхшээлтэй байдаг: хүргэх “мөрөн” бүхий сүүний үйлдвэрлэлийн шаардлагатай нягтрал байхгүй, сүүний үйлдвэрлэлийн улирлын чанар өндөр, санхүүгийн асар их эх үүсвэр шаардагдах болно (хэдэн зуун сая рубль) гэх мэт.
Салбарыг хөгжүүлэх бусад аргуудын дунд модулийн сүүний цехүүд (MMCs), тухайлбал ээлжийн хүчин чадал нь 500-2000 кг сүүг барих нь өнөөдөр маш ирээдүйтэй харагдаж байна. Жижиг бизнесийг хөгжүүлэх хэтийн төлөвийг нээдэг энэ зам бол ММС байгуулах эцсийн шийдвэр гаргахад гол асуудал бол түүхий эдийн бааз байгаа явдал юм. түүхий сүүг өрсөлдөхүйц үнээр авах баталгаатай. Үүний зэрэгцээ, түүний нөөцийг үйлдвэр ашиглалтад оруулах үед төдийгүй ирээдүйд (3-10 жил) үнэлэх нь зүйтэй юм. Боловсруулахад хүлээн авсан сүүний хэмжээнээс гадна химийн найрлага (өөх тос, уураг, хуурай бодисын агууламж), ариун цэврийн болон эрүүл ахуйн үзүүлэлт (цэвэршилт, дарангуйлагч бодис, антибиотик орно гэх мэт), микробиологийн үзүүлэлтүүдийн талаархи бүрэн мэдээлэл байх ёстой. бактерийн бохирдол, соматик эсийн агууламж, эмгэг төрүүлэгч бактери байх). Энэхүү мэдээлэл нь MMC бүтээгдэхүүний хүрээг сонгоход шаардлагатай байдаг бөгөөд гол шалгуур нь үйлдвэрлэсэн бүтээгдэхүүний нийт хэмжээг борлуулах хамгийн өндөр баталгаатай боломж бөгөөд өгөөжийн өгөөжийн түвшинг хангах шаардлагатай (эргэн төлөлтийг харгалзан үзэх шаардлагатай бол зээл, үйлдвэрлэлийг цаашид хөгжүүлэх хөрөнгө оруулалтын боломжууд)
UPDOWN.MN